Munkánk hatékonyságát alapvetően határozza meg a hangulatunk és az energiaszintünk. 

Magas energiaszint, rossz hangulat

Sajnos a munkahelyek jelentős részére ez jellemző. Nagy a hajtás, közben nincs idő a szervezettel és azon belül a munkatársakkal foglalkozni. Ha a szükséges tervezés és ellenőrzés elmarad, vagy akadozik, illetve nem támogató jellegű, akkor a problémák feltárása sem jelenik meg kellőképpen. A hibák sorozata összeomlásokhoz vezet, amely növeli a feszültséget és így a rossz hangulatot. 

Tartósan rossz hangulat az energiaszint csökkenéséhez fog vezetni. 

 

Alacsony energiaszint, rossz hangulat

A tartósan magas, de rossz hangulat törvényszerűen vezet a lendület csökkenéséhez. Egyre kisebb a motiváció, miközben az eredmények elmaradása miatt nő a feszültség. Előbb megjelenik a munkatársi elégedetlenség. Ebben még van energia, hiszen aki elégedtlen és annak hangot is ad, az változtatni akar. A helyzet akkor súlyosbodik, amikor a hosszú időn keresztül fenntartott rossz hangulat átcsap lemondásba. "Nincs értelme, úgysem változik semmi..." Ennek szélsőséges esetében bekövetkezik a töréspont, amikor a munkatárs akár rosszabb körülmények közé is de elmegy, otthagyja a munkahelyét. 

Magas energiaszint jó hangulat

Minden vezető álma. Pörög a munka és jó hangulat. Ez azonban nem tartható fenn hosszú időn keresztül. Ha nem megfelelő a regenerálódás, akkor a magas energiaszint túlpörgésbe csaphat át, megjlennek a kiégési tünetek, amely a romló hangulat felé vezeti a csapatot. 

A hatékony munka nem feltétlenül jelenti a gyors, pörgős, magas energiaszinten tartott munkavégzést. Ilyenkor érdemes, lassítani. Ha a munkafolyamat optimálisan van megtervezve, a folyamatok nem akadnak, akkor ez a "lassítás" nem csökkenti, hanem éppen növeli a hatékonyságot. 

Alacsony energiaszint, jó hangulat

A dolgozók álma. "Stressz ki, nyugi be...". Ez az állapot tartható fent hosszú távon. Ha a munkafolyamatok jól szervezettek, akadálymentesek, akkor hosszú távon ez az állapot biztosítja a leghatékonyabb munkavégzést. Ehhez azonban nagyon jól szervezett munkafolyamatokra van szükség, ahol a feladatok áramlása folyamatos és optimális ütemű. 

Nálatok milyen a munkahelyi hangulat?

 

Belépés

  • Koszecz Sándor

    Koszecz Sándor

    Kulturális központot, civil szervezeteket, vállalkozást vezetek. Vallom, hogy nemcsak terméket/szolgáltatást-, de a folyamatokat és az embert is fejleszteni kell.
  • 1