Ha szervezeti keretek között egy munkatárs egy nagyságrenddel nagyobb feladatot kap, mint amit megszokott, az vajon mit jelent? Hozzáállástól és voltaképpen a belső motivációtól függ. A munkavállalót ez kizökkenti a megszokott kerékvágásból. Többletmunkát jelent neki, ami több feladat, több felelősség és voltaképpen több nyűg. Mert "miért kell mindig bonyolítani az életünket, minden jó úgy, ahogy van, ahogy tavaly csináltuk". Nem volt siker? Nem baj, hiszen az a “megoldás” van begyakorolva, vagyis az a “megoldás” létezik. A lehetőség az nem létezik, olyan nincs is.

Add a comment

Van egy nagy titok, amit már harmadik osztályos korunktól tudunk, de mégis sokszor úgy teszünk, mintha elfelejtenénk. Pedig e-nélkül gyakran kétszer annyit dolgozunk, feleslegesen. Vagyis, ha mindenki tisztában lenne ezzel az egyszerű majdnem titokkal, akkor könnyen megduplázhatná a munkavégézése hatékonyságát.

A probléma csapatmunka esetén jelentős.

Előzmény: a munkatárs belemerül egy részfeladat/probléma megoldásba, "benne van a munkában".

Tünet: azt hiszi, hogy mindenki az ő problémájának a megoldásával foglalkozik, ezért az ő fejében futó gondolatok nyilvánvalóak akkor is, ha arról egy szót sem szól. Megakad, segítséget kér és rögtön a közepébe vág...

Add a comment

A munkavállalók jelentős része úgy gondolja, hogy a munkahely magától terem, ami jár neki. Pedig nem. A munkáltató számára egy-egy alkalmazott foglalkoztatása jelentős kockázat. Hozza, vagy viszi az energiát? Ez alapján három egyszerű csoportba lehet sorolni a munkavállalókat és a csoportok kapcsán könnyen meghatározható az is, hogy lesz-e munkája? 

 1. Több energiába kerül a foglalkoztatása, mint amennyit behoz.
  Értelemszerű, hogy a deficites produktivitás nem tartható fenn, így ettől a típustól hamar megválik a munkáltató.  Add a comment

Munkatársak között nincs két egyforma képességű, motivációjú, tudású stb. ember. Alább egy egyszerű csoportosítás olvasható, amelyben négy fokozatot különítettünk el rövid jellemzéssel.

 1. Szakember

  • tudja a feladatát, 
  • röviden megbeszéljük a fő paramétereket és képes az önálló munkára,
  • ha valamit nem tud, kérdez, de ha módja van rá, akkor megoldja a problémát,
  • nem maszatol, a hibákat keresi, feltárja, javítja, tanul belőle és mások számára is megosztja tapasztalatát, 
  • produktív, 
  • képzi magát, tudását átadja, szükség esetén mentorál. Add a comment

Belépés

 • Koszecz Sándor

  Koszecz Sándor

  Kulturális központot, civil szervezeteket, vállalkozást vezetek. Vallom, hogy nemcsak terméket/szolgáltatást-, de a folyamatokat és az embert is fejleszteni kell.
 • 1