A munkavállalók jelentős része úgy gondolja, hogy a munkahely magától terem, ami jár neki. Pedig nem. A munkáltató számára egy-egy alkalmazott foglalkoztatása jelentős kockázat. Hozza, vagy viszi az energiát? Ez alapján három egyszerű csoportba lehet sorolni a munkavállalókat és a csoportok kapcsán könnyen meghatározható az is, hogy lesz-e munkája? 

 1. Több energiába kerül a foglalkoztatása, mint amennyit behoz.
  Értelemszerű, hogy a deficites produktivitás nem tartható fenn, így ettől a típustól hamar megválik a munkáltató. 
 2. Annyi energiát visz ki a rendszerből, mint amennyit behoz
  Itt már megjelenhet a mérlegelés, hogy a munkatárs fejlődőképes-e? Tud- és akar tanulni? Érti, hogy mi a probléma vele? Képes fejleszteni a produktivitását? Ha igen, akkor megérheti a befektetés és fejlődő pályára állás esetén az energia egyenleg átmehet pozitívba. Ha ez megtörténik, akkor minden rendben van. Ha nem, akkor marad az elválás. 

 3. Több energiát hoz be, mint amennyibe kerül
  Vagyis nettó nyereség az alkalmazása. Bárhol, bármelyik vállalkozónál bármikor lesz munkája.

A munkavállalók általában nem hiszik el ezt a 3. változatot. Ha te munkáltatsz, akkor írd le, hogy foglalkoztatnál ilyen munkavállalót? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem? 

Belépés

 • Koszecz Sándor

  Koszecz Sándor

  Kulturális központot, civil szervezeteket, vállalkozást vezetek. Vallom, hogy nemcsak terméket/szolgáltatást-, de a folyamatokat és az embert is fejleszteni kell.
 • 1